je paard weer in balans

Osteopathie voor je paard

We gaan de onderliggende oorzaak van vage klachten aanpakken, met behulp van osteopathie. Als osteopaat kijk ik verder dan de oppervlakkige symptomen. Eindelijk duidelijkheid!

Merk je dat je paard wat minder fit is? Als je beste vriend niet lekker in z’n vel zit, lig je daarvan wakker. Je onderbuikgevoel zegt dat je paard hulp nodig heeft. Maar wat is er nou precies aan de hand? Als gediplomeerd osteopaat EDO® help ik je om deze knoop te ontwarren.  

Wat merk je aan je paard?

Het is super goed dat jij je paard serieus neemt, jij kent hem immers het beste. Laten we je paard helpen om beter in zijn vel te komen.

Osteopathie is een manuele (handmatige) behandelwijze die de mobiliteit van de verschillende structuren in het lichaam bevordert. Mobiliteit en doorstroming gaan hand in hand met een gezond functionerend systeem. Andersom werken blokkades, fixaties en stagnatie het ontstaan van blessures en ziektes in de hand. Denk maar aan stilstaand water wat langzaam steeds vervuilder en ongezonder wordt, in vergelijking met fris stromend water met een continue aan- en afvoerbeweging. De taak van de osteopaat is om de bottleneck te openen door mobiliteit terug te brengen, en daarmee de bloeddoorstroming, de bezenuwing en de vitaliteit van het lichaamsweefsel te herstellen.

De osteopaat kijkt verder dan de klacht of bewegingsbeperking die je aan de oppervlakte kunt zien of voelen. Belangrijk is: waar komt deze klacht primair vandaan? Pas dan is het mogelijk om voor een duurzame oplossing te zorgen. Een probleem kan een lange weg afleggen dwars door het paardenlichaam voordat je ergens symptomen waarneemt. Bijvoorbeeld wanneer het knieprobleem van je paard zijn oorsprong vindt in de rug, en het rugprobleem op zijn beurt wordt veroorzaakt door de irritatie van een orgaan, is het zinvol om deze primaire oorzaak aan te pakken naast het mobiliseren van knie en rug. Deze benadering maakt de osteopathie uniek en zorgt mede voor de hoge effectiviteit van de behandelingen.

Ondanks dat sommige gedeeltes van de chiropractie en de osteopathie wat op elkaar lijken, zijn de uitgangspunten en technieken verschillend. Osteopathie beslaat een bredere werkwijze, waarmee niet alleen de gewrichten gemobiliseerd kunnen worden maar ook de primaire oorzaak van blokkades kan worden gevonden en behandeld. Dat kan zijn binnen het orgaansysteem, het endocriene systeem, het vasculaire systeem, het myofasciale systeem en het cranio-sacrale systeem. Om die reden heeft een goed en volledig uitgevoerde osteopathische behandeling een lang en diep effect.

Het doel van een osteopathie behandeling is niet om kraakgeluiden te produceren. Een plop of tik geluid kan bij sommige manipulaties hoorbaar zijn, maar zegt niets over of de behandeling effectief is. In feite is zo’n geluidje niet belangrijk en komt het bij het behandelen van paarden ook maar weinig voor.

Wat veroorzaakt het geluid tijdens een manipulatie? Gelukkig wordt dit geluid níét veroorzaakt door botten die over elkaar heen kraken, worden verplaatst of zelfs breken ;-). Een gewrichtsfixatie gaat gepaard met een drukverschil: het gewricht trekt als het ware vacuüm. Tijdens een manipulatie wordt dit drukverschil doormiddel van een korte snelle impuls opgeheven. Soms kun je dit horen als een ‘plop’ of ‘tik’ geluid. Dit geluid heeft dus niets te maken met botten, maar alles met gasbelletjes.

Eindelijk duidelijkheid

Hoe lekker is het om eindelijk antwoord te krijgen op je vragen over verschillende vage klachten bij je paard. Zo fijn als iemand je de samenhang eindelijk eens duidelijk en concreet kan uitleggen. Na een hoop frustratie omdat niemand echt raad wist met de klachten van je paard, gun ik ook jou de opluchting van een duidelijk verhaal en een duidelijk plan van aanpak. 

Ik geef je goeie stevige puzzelstukken om het plaatje gelijk een stuk completer te maken. Geen onduidelijkheid meer omdat iedere paardenprofessional weer losse (en andere) adviezen geeft, maar een breed plan waarin onderzoek, behandeling, training en voeding allemaal op elkaar afgestemd zijn en op een duidelijke tijdlijn terecht komen. Nu kun je tenminste aan de slag!

Samenwerking met de dierenarts

Als osteopaat en revalidatietrainer werk ik graag samen met de dierenarts. Het komt regelmatig voor dat ik een paard doorverwijs om bijvoorbeeld röntgenfoto’s te maken, bloed af te nemen of op een andere manier met ons mee te denken.

Omdat iedere dierenarts weer net een beetje anders kijkt, kan het nuttig zijn om naar een specifieke persoon of kliniek te gaan. Zo mogelijk stuur ik je graag door naar één van de dierenartsen die ik goed ken, en waarmee de samenwerking soepel gaat.

Ben je terughoudend om met je paard naar de dierenarts te gaan, of vind je dat spannend? Ben je bang voor wat er uit het onderzoek kan komen, of heb je weleens een onprettige ervaring gehad? Ik begrijp je. Ik help je en samen zorgen we dat het goed komt.

Voedingsadvies

Een essentieel onderdeel van een osteopathie consult is het voedingsadvies, wat je meekrijgt na de behandeling. Osteopathie werkt onder andere in op de gezondheid van de verschillende organen, zoals de maag, de darmen, de lever en de nieren. Doormiddel van de juiste voeding wordt dit effect in het lichaam van je paard versterkt en verlengd.

Op basis van mijn osteopathisch onderzoek en anamnese, stel ik na de behandeling een passend voedingsadvies samen. Dit advies is speciaal voor jouw paard opgesteld en wordt bij je vervolgbehandeling zo nodig aangepast. Ik kies altijd voor de meest natuurlijke opties zonder rare toevoegingen.

Als osteopaat onderzoek ik niet alleen de spieren of gewrichten maar ook het fascia systeem, cranio-sacrale systeem én het orgaansysteem.

De organen hebben allerlei connecties in het lichaam. Bijvoorbeeld van waaruit ze bezenuwd worden (de ‘elektra’), de aan- en afvoer van bloed en lymfe (het ‘drinkwater’ en het ‘riool’), en hoe het orgaan op z’n plek wordt gehouden (de ‘tentlijnen’). Spanning of trek ergens op de weg van één van deze connecties, zorgt ervoor dat het orgaan minder mobiel is en anders gaat functioneren.

Deze connecties zijn zichtbaar en voelbaar in het lichaam van het paard, tijdens het osteopathisch onderzoek. 

Natuurlijk maak ik ook gebruik van jouw verhaal en wat jij aan je paard merkt (bijvoorbeeld mestwater of heftige hengstigheid).

Wil je meer weten over de achtergrond en de inhoud van de voedingsadviezen? Neem dan gerust contact met me op.

We maken een goed plan waarin behandeling, training en voeding allemaal op elkaar zijn afgestemd, en op een duidelijke tijdlijn terecht komen.

Vooraf ontvang je een online intakeformulier. Zo weet ik alvast de belangrijkste dingen over je paard en de reden dat je mijn hulp vraagt. Zodra ik bij jullie ben maak ik rustig kennis, stel aanvullende vragen en bekijk je paard in beweging.

Aansluitend begin ik met mijn osteopathisch onderzoek waarin ik alle gewrichten en structuren test op beweeglijkheid. Na het onderzoek bespreek ik mijn bevindingen met je en start met behandelen. Tijdens onderzoek en behandeling houd je jouw paard zelf vast.

De behandeling bestaat uit verschillende manuele behandeltechnieken. Ik kijk daarbij goed naar wat jouw paard fysiek én mentaal aankan. Als osteopaat werk ik in op het pariëtale systeem (botten, gewrichten), het viscerale systeem (organen), het myofasciale (bindweefselstructuren) en het cranio-sacrale systeem (hersen- en ruggenmergvliezen). Dat betekent dat er een combinatie van technieken nodig is om op alle levels effect te hebben.

Na het consult ontvang je van mij een behandelverslagje en een uitgebreid voedingsadvies. Ook geef ik je tips en adviezen mee die aansluiten op de behandeling. Meestal is er een vervolgbehandeling nodig na ongeveer 6 weken. Gaat het beter met je paard, dan heb je meestal voldoende aan iedere 6 maanden een behandeling.

Het is belangrijk dat er een klik is tussen mens en paard tijdens een behandeling. Immers, het vraagt best wat vertrouwen om je te laten aanraken door een vreemde, ook voor paarden. Ik vind het belangrijk dat je paard zich daar goed bij voelt. Omdat ik naast mijn werk als osteopaat ook als (revalidatie-)trainer en instructeur werk heb ik veel ervaring met het omgaan met verschillende typen paarden. Mijn zachte manier van trainen werkt door in de manier waarop ik je paard benader tijdens een behandeling.

De kunst is om sámen met het paard te behandelen. Hierin probeer ik binnen de grenzen van je paard te blijven, maar óók te doen wat nodig is zodat hij/zij zich beter gaat voelen. Daar is soms wat tijd, creativiteit en geduld voor nodig. Ik vind het belangrijk om uitgebreid de tijd te nemen voor je paard.

Reviews van mijn klanten

Gigantische eye-opener

Voor mijn eigen paarden en die van lesklanten had ik al goede ervaringen met osteopathie, al snapte ik toen nog niet precies hoe het werkte. Maar de resultaten spraken voor zich, en de inzichten bleken ook heel waardevol voor mijn eigen gezondheid.

Na bijna tien jaar lesgeven wist ik in 2020: ik wil méér betekenen voor paarden. De osteopathie fascineerde me zo dat ik me inschreef voor de langste en meest intensieve opleiding in het vakgebied. Een droom die uitkwam!

Nu kan ik zeggen: ik heb het mooiste vak van de wereld. Osteopathie, revalidatietraining en instructie vormen samen een gouden combinatie. Het legt zóveel puzzelstukken op hun plek. Ik gun elk paard en eigenaar die opluchting van helderheid en herstel!

dit kun je verwachten

Na het osteopathie traject:

In principe bestaat een consult altijd uit onderzoek én behandeling. Maar soms gebeurt het dat ik na mijn anamnese en osteopathisch onderzoek tot de conclusie kom dat er een ‘omweg’ nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er eerst onderzoek van een dierenarts noodzakelijk is voordat ik veilig kan behandelen. Als ik iets kan doen om je paard ter overbrugging (veilig) wat extra comfort te geven, zal ik dat absoluut doen. Maar wanneer ik het vermoeden heb dat er bijvoorbeeld een ziekte, breuk, ontsteking, gezwel of blessure in het spel zou kunnen zijn zal ik je eerst doorverwijzen, zowel voor de veiligheid van je paard als voor jouw en mijn eigen veiligheid.

Wanneer je paard wordt doorverwezen naar een dierenarts is het belangrijk dat je dit advies opvolgt. Ik denk graag met je mee om een passende dierenarts te vinden (al dan niet in mijn netwerk). Vaak kan de dierenarts ook meedenken om de kosten binnen budget te houden. Het is belangrijk dat je een doorverwijzing serieus neemt ten behoeve van de veiligheid van je paard.

Niet ieder paard is in staat om benen te geven of overal te worden aangeraakt. Voor de veiligheid van het paard, jijzelf en ik als behandelaar is het belangrijk dat je me van tevoren vertelt hoe jouw paard reageert op aanraking, voeten optillen, de buik aanraken, de staart optillen, enzovoort. Om een volledig onderzoek en behandeling te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je paard kan worden aangeraakt en dat hij gewend is om benen te geven.

Jonge paarden hebben meestal een kortere concentratieboog dan volwassen paarden. Daarom knip ik een behandeling soms op in losse delen, zodat er per keer niet teveel van het paard gevraagd wordt. De veiligheid staat voorop, daarom is het wel nodig dat een jong paard voldoende bekend is met mensen, aanraking en het halster. Ik besluit als behandelaar of een situatie voor mij voldoende veilig is om te kunnen behandelen.

Blokkades en pijnklachten kunnen weer terugkomen als de diepste oorzaak niet voldoende is weggenomen. Soms is het niet mogelijk om de oorzaak helemaal weg te nemen, bijvoorbeeld bij beschadigd weefsel. In dat geval blijft het nodig om met enige regelmaat het paard opnieuw te behandelen, om het lichaam te helpen de blessure of aandoening effectief te blijven opvangen.

Blijft je paard in een situatie die klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld tgv niet passend voer, huisvesting of training) dan is het voor mij als osteopaat niet mogelijk om de gevolgen die dit voor je paard heeft blijvend op te lossen. Het is daarom belangrijk dat je na mijn behandeling een eventuele externe oorzaak gaat aanpakken om te zorgen dat het effect van de behandeling beklijft. Ik adviseer je graag of kan je zo nodig in contact brengen met een andere professional die met je mee kan denken. Als ik denk dat er iets is wat de gezondheid van je paard in de weg zit zal ik dat altijd met je bespreken.

Tarieven:

Voordeelpakket 1

Het tweede en volgende paard van dezelfde eigenaar (op dezelfde locatie en dezelfde dag) ontvangt €15,- korting per paard.

Voordeelpakket 2

Vraag mij een dag bij jullie op stal voor behandeling van minimaal 3 – maximaal 5 paarden, en ontvang €15,- korting per paard. Met door jullie verzorgde vega lunch krijgen jullie nog eens €15,- extra korting, te verdelen over de deelnemers!

Deze tarieven zijn exclusief voorrijkosten.

Samen aan de slag? Klik op de knop, vul je gegevens in en dan zien we elkaar snel!

Plan een behandeldag in

Voor een behandeldag van 3-5 paarden kom ik een dag speciaal naar je toe. Je kunt deze dag hieronder zelf inplannen in mijn agenda! Voor een behandeling van 1 of 2 paarden kun je contact opnemen via het contactformulier

Vragen die je misschien nog hebt:

Op dit moment volg ik aanvullende modules die mijn kennis en ervaring met de paardenosteopathie, toespitsen op honden. Aan het eind van dit aanvullende traject mag ik mij ook hondenosteopaat (CDO®) noemen. Naar verwachting kan ik vanaf september 2025 ook honden aannemen.

Paardenosteopathie is geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zich zo kan noemen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op therapeuten die slechts een cursus hebben gevolgd, of hun opleiding nooit hebben afgerond en dus geen diploma hebben. Controleer altijd of de osteopaat is opgenomen in het kwaliteitsregister voor gediplomeerde osteopaten en kijk of de gegevens van het opleidend instituut op de website van de osteopaat vermeld staan. Is dit onduidelijk, vraag er dan naar, in het belang van je paard.

Paardenosteopaten die een zware 4 jarige internationaal erkende opleiding hebben gevolgd en zich bovendien regelmatig bijscholen, vind je op de website van ‘The International Register for Equine Osteopaths EDO®’. Deze osteopaten mogen zich Equine Osteopath EDO® noemen. Hier vind je ook het groeiende register voor CDO® (honden osteopaten).

‘EDO®’ staat voor Equine Diplomate of Osteopathy, afgeleid van de officiële humane titel ‘DO’ (Diplomate of Osteopathy). ‘CDO®’ staat voor Canine Diplomate of Osteopathy. Deze titels mogen alleen gevoerd worden door leden van het officiële register, die de volledige opleiding hebben afgerond en een geldig osteopathie diploma hebben.

Na verschillende instructeurs- en trainersopleidingen en 10 jaar werkervaring als zelfstandig instructeur en revalidatietrainer, heb ik het voorrecht gehad om 4 jaar te mogen studeren aan The Vluggen Institute for Equine Osteopathy and Education in Duitsland. Deze internationale opleiding voldoet aan de allerhoogste standaards binnen het vakgebied en levert EDO® gekwalificeerde equine osteopaten. In april 2024 ben ik afgestudeerd met zeer goede resultaten. Ik ben verbonden aan het kwaliteitsregister IREO.

Het is niet noodzakelijk om dierenarts te zijn om deel te mogen nemen aan een opleiding paardenosteopathie. In de praktijk betekent het echter dat de opleiding (bij het Vluggen Institute) van een niet-dierenarts een aantal jaren langer duurt dan die van de dierenarts, omdat van een goede osteopaat wordt verwacht dat deze de volledige medische basiskennis beheerst. Het gaat om diepgaande kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en biomechanica. Deze kennis wordt daarom in de zgn. ‘non-vet’ opleiding apart propedeutisch aangeboden en geëxamineerd.

Gedurende de opleiding wordt deze kennis nog verder uitgediept en toegespitst op de osteopathische visie. Iedere osteopaat (vet of non-vet) is onderaan de streep in staat tot dezelfde hoog kwalitatieve osteopathische behandeling.

Wanneer de expertise van een dierenarts benodigd is, werk ik graag samen met dierenartsen, zoals dierenarts-EDO® Jan-Willem ten Brinke van dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal, of dierenarts Astrid Bos van dierenkliniek Emmeloord. Het is ook mogelijk samen te werken met jouw lokale dierenarts.

Een goede start:
Het is belangrijk dat we een goede start maken. Voor sommige paarden zijn twee behandelingen en een keertje appen over de voortgang voldoende om gelijk lekker een jaar vooruit te kunnen, maar andere paarden hebben tijdelijk wat intensievere begeleiding nodig. Dat hangt af van de ernst van de klachten. Houd rekening met huiswerk na mijn behandeling en een vervolgbehandeling na 6-12 weken.

Daarna:
Ik raad je aan om je paard  halfjaarlijks (iedere 6 maanden) te laten nakijken en behandelen. Soms heeft je paard eerder behoefte aan een behandeling, als er iets gebeurd is of als je paard een dipje heeft. Voor sommige paarden is een jaar prima. Samen kunnen we inschatten wat de beste frequentie is voor jouw paard.

Je bent van harte uitgenodigd om je vragen te stellen of tussentijds even te appen hoe het gaat. Ik vind het prettig om mijn klanten en hun paard goed te kennen, zodat er indien nodig snel geschakeld kan worden. Ik geef om de paarden die ik behandel en hun eigenaars, en gun jullie daar het voordeel van. De paarden die ik behandel vergeet ik niet en ik kan gerust weleens wakker liggen van een specifiek paard. Mijn klanten voelen als een soort familie en dat werkt niet alleen efficiënt, het is ook nog eens super leuk en gezellig!

Een aantal wen-consulten kan uitkomst bieden als je paard behandelingen erg spannend vindt. Hierin werken we samen aan het meegeven van vertrouwen en goede ervaringen met behandelsituaties. Deze specifieke consulten geef ik vanuit mijn vak als trainer, om je angstige of jonge paard te helpen wennen aan de handelingen van een therapeut of dierenarts. Het is belangrijk dat je tussendoor zelf gaat oefenen met je paard en de stapjes herhaalt die we tijdens de sessie hebben besproken. In het vervolg op deze gewenningsconsulten kunnen we dan de daadwerkelijke behandeling inplannen.

Mocht je paard zodanig fysiek ongemak ervaren dat een osteopathie behandeling niet veilig mogelijk is, dan is het uiteraard noodzakelijk om eerst naar de dierenarts te gaan voor onderzoek. Bijvoorbeeld als er sprake kan zijn van ziekte, ontstekingen, tumoren, botbreuken of blessures, is behandeling mogelijk niet veilig. Ik wil daarom altijd precies weten wat de oorzaak is van angstig gedrag of weerstand.

Als ik meerdere paarden op één locatie kan behandelen, dan scheelt mij dat aanzienlijk in reistijd. Het voordeel wat dit mij oplevert, is voor jou!

Eigen paarden
Het tweede en volgende paard van dezelfde eigenaar (op dezelfde locatie en dezelfde dag) ontvangt 15,- euro korting per paard.

Samen met stalgenoten
Staldag! Vraag mij een dag bij jullie op stal voor behandeling van minimaal 3, maximaal 5 paarden. Je ontvangt 15,- euro korting per paard.
(Met door jullie verzorgde vega lunch krijgen jullie in totaal nog eens 15,- euro extra voordeel).

Heb je vragen over osteopathie? Stuur me gerust een berichtje!